Z przyjemnością Państwa informujemy, że już od kilku dni mamy nową, jesienno-zimową kartę menu, a w niej wiele nowych dań.

W okresie gdy za oknem już czuć powiew chłodnego powietrza i niebawem rozpocznie się sezon na polowania, jak co roku stawiamy na dziczyznę, dlatego wprowadziliśmy do karty nową kategorię. Pomiędzy pierogami a mięsami znajdziecie właśnie dziczyznę, a tam przeróżne dania z dzikiej zwierzyny:

  • Szlachecki gulasz z dzika, jelenia i sarny podawany w kociołku myśliwskim ze złocistymi plackami ziemniaczanymi – 45,00 PLN
  • Królewski comber z sarny podawany z sosem z suszu leśnego, kluseczkami śląskimi i glazurowanymi burakami – 89,00 PLN
  • Zrazy z dzika w sosie pieczeniowym faszerowane grzybami leśnymi podawane z modrą kapustą i babą ziemniaczaną – 49,00 PLN
  • Udziec z jelenia duszony w czerwonym winie i warzywach korzennych podawany z kaszą gryczaną po dworsku z sosem jałowcowym i burakiem pieczonym – 55,00 PLN

Dziczyzna pojawia się w przekąskach zimnych w postaci tataru z jelenia podawanego z marynowanymi grzybami leśnymi (34,00 PLN). Do przekąsek dołączyło też carpaccio z marynowanego, pieczonego buraka (19,00 PLN).

przekąskach gorących mamy dwie nowości: wątróbka duszona w czerwonym winie podawana na kruchych sałatach, z suszoną śliwką, marynowaną gruszką, i malinowym sosem vinegret (22,00 PLN) i złociste placki ziemniaczane z wędzonym łososiem, oliwkami, kawiorem i kwaśną śmietaną (23,00 PLN).

Nowe zupy to flaki z chrupiącą bułeczką (14,00 PLN) i krem z pieczonego buraka z łezką śmietany (13,00 PLN).

Zmieniliśmy wszystkie sałaty i obecnie proponujemy:

  • Grillowanego łososia uniesionego na bukiecie kruchych sałat z kaparami, kiełkami i tradycyjnym sosem vinegret – 28,00 PLN
  • Mieszane sałaty z joulienne warzywnym, prażonym sezamem i grillowanym kurczakiem skropione imbirowym sosem vinegret – 22,00 PLN
  • Złociste grzanki z serem kozim podane z kolorowymi sałatami, suszoną żurawiną, orzechami, marynowaną gruszką, prażonymi pestkami i sosem balsamicznym – 23,00 PLN

Nowości w kategorii pierogi to: Pierogi z dynią, ziołowym twarogiem i suszoną śliwką oprószone prażonymi pestkami dyni podawane z kwaśną śmietaną (21,00 PLN) i Skrajeńskie pierogi z dziczyzną podawane z rumianą cebulką (24,00 PLN)

Nasze polędwiczki wieprzowe delikatnie w sezonie jesienno-zimowym uległy zmianie i w mięsach pojawiają się w postaci faszerowanej grzybami leśnymi podawane z sosem śmietanowo-tymiankowym, warzywami korzennymi i złocistymi kopytkami (39,00 PLN). Do mięs dołączyła Pieczona golonka podawana na kapuście z grzybami, z ziemniakami z patelni, musztardą i chrzanem (36,00 PLN).

Nowe dania z rybą w roli głównej to:

  • Grillowany filet z łososia w sosie kaparowym podawany z bukietem warzyw z wody i ryżem mieszanym – 36,00 PLN
  • Pieczony filet z sandacza podawany na risotto grzybowym ze świeżą natką pietruszki i sosem śmietanowo-tymiankowym – 43,00 PLN

Na deser polecamy nową Tartę migdałowo-gruszkową podawaną na ciepło z gałką lodów waniliowych (15,00 PLN)

Serdecznie Państwa zapraszamy do restauracji “Na Skrajnej” i spróbowania naszych nowych dań.
Do zobaczenia! 🙂

NAPISZ KOMENTARZ