Restauracja "na skrajnej"

Jak umilić krótsze dni pełne chłodu? Rozgrzewające rarytasy na nie zawsze złotą polską jesień

Jesień to piękna pora roku, w której przyroda mieni się paletą różnorodnych barw. Jednak w tym okresie nie zawsze można liczyć na słoneczną pogodę. Kiedy temperatura zaczyna spadać i robi się zimno, nie ma nic lepszego dla organizmu niż rozgrzewające potrawy. Obiad w rodzinnym gronie lub wieczorna uczta w towarzystwie przyjaciół, z prawdziwymi rarytasami jesieni na stole, to świetny sposób na umilenie dni pełnych chłodu. W Na Skrajnej rozumiemy to doskonale, dlatego przygotowaliśmy dla naszych gości coś wyjątkowego!

Jesienna kuchnia polska – sprzymierzeniec zdrowia i dobrego samopoczucia

Jesień to pora roku, która rozpoczyna się po zakończeniu lata i poprzedza zimę. Temperatury w nocy zaczynają spadać. W tym okresie można wykorzystywać żywność jako sprzymierzeńca dla rozgrzania ciała i wzmocnienia układu odpornościowego. Krótsze dni, pełne chłodu i wilgoci mogą sprzyjać powstawaniu kataru, przeziębień i ogólnie złego samopoczucia. Dla zwiększenia odporności, konieczny jest zestaw czynników, takich jak:

  • dobra dieta,
  • odpowiedni sen w nocy,
  • suplementacja,
  • regularne uprawianie umiarkowanej aktywności fizycznej,
  • zwiększenie spożycia niektórych pokarmów bogatych w witaminy, minerały, błonnik, przeciwutleniacze i inne związki;
  • ograniczenie spożycia żywności bogatej w cukry, utwardzone tłuszcze, barwniki i konserwanty.

Pyszne owoce i warzywa, a ich w czasie jesieni nie brakuje, również pomagają wzmocnić odporność. Zawierają szereg witamin, takich jak C, E, z grupy B i inne, które działają jako przeciwutleniacze. Na szczęście dania polskie wykorzystują w swoich przepisach wiele z tych produktów i dodatkowo uzupełniają je o typowo jesienne, rozgrzewające przyprawy, np. cynamon, imbir, kurkuma i miód.

Przez żołądek do… ogrzania, czyli jak umilić krótsze dni pełne chłodu

Jedną z metod na jesienną chandrę i jednocześnie rozgrzanie wychłodzonego organizmu są odwiedziny lokalu, gdzie można dobrze zjeść. Przyjedź do Na Skrajnej, bo to wyjątkowa restauracja z kuchnią polską. Warszawa leży nieopodal, bo zaledwie 7 km od tego wyjątkowego miejsca. Już sama sceneria, która otacza stary dom włościański, w którym mieści się restauracja polska, zachęca do odwiedzin. Na pewno zachwyci Cię piękno zmieniającej się jesienią przyrody, a atmosfera i wystrój panujące wewnątrz budynku, zachęcą do spędzenia tu miłego popołudnia przy stole zastawionym samymi rarytasami.

 

Jak przystało na obiekt, który ceni i szanuje tradycję, serwujemy dania „jak u mamy”. Jest pysznie i zdrowo. Bez zbędnej chemii i ulepszaczy, za to z sezonowymi warzywami i owocami. Gdy zimno staje się intensywne, nasze menu zwykle zmienia się na bardziej syte i królują w nim gorące dania. Faktem jest, że oprócz potrawy podawanej na ciepło, istnieją pokarmy, które po spożyciu mogą skutecznie wpłynąć rozgrzewająco. Nasi kucharze wiedzą o tym najlepiej, dlatego serwują potrawy skomponowane z typowo jesiennych przysmaków. Przy tak zastawionym stole można się cieszyć towarzystwem i spędzonymi chwilami, jak i samymi potrawami. Ten niezastąpiony duet zapewni dobre samopoczucie na dłużej.

Restauracja polska Na Skrajnej i jesienne wskazówki żywieniowe

W naszej restauracji z kuchnią polską cenimy tradycję, dlatego chętnie wykorzystujemy dary jesieni i cieszymy się sezonowością. W przygotowywanych potrawach uwzględniamy też dobre dla zdrowia wskazówki żywieniowe, aby nasi klienci mogli w pełni wykorzystać dobrodziejstwo serwowanych rarytasów.

  • Każda zmiana pory roku przynosi ze sobą inne specjały. My o tym wiem, dlatego dbamy o przygotowywanie sezonowego menu.
  • Wraz z nadejściem chłodu, nasza ochota na ciepłe dania, które rozgrzeją rośnie. Dlatego gorące napary i zupy są w sam raz rozwiązaniem na ten okres.
  • Jesienią ekspozycja na słońce odczuwalnie się zmniejsza. Dlatego w menu nie braknie pokarmów bogatych w witaminę D, takich jak ryby i grzyby, których w polskiej przyrodzie nie brakuje.
  • O dyni warto pamiętać nie tylko podczas robienia sezonowych dekoracji. To warzywo ma znaczne ilości beta-karotenu o silnej wartości antyoksydacyjnej. Używamy go w bazach do zup i innych potrawach, które zachwycają smakiem i typowo jesiennym kolorem.
  • Kochamy orzechy włoskie, migdały, pestki dyni lub orzechy laskowe. Często są odpowiedzialne za wyjątkowy aromat dań, a oprócz tego mają wysoki poziom niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Kasztany są częścią kulinarnej tradycji dań polskich. To doskonały zamiennik ziemniaków – zawierają skrobię, a także są bardzo bogate w kwas foliowy, witaminę C i potas.

„Smaki Jesieni” – rozgrzewające rarytasy w restauracji polskiej

Jako tradycyjna restauracja z kuchnią polską w pobliżu Warszawy, Rembertowa i Zielonki, jesienią serwujemy dania sezonowe, składające się głównie z produktów rozgrzewających organizm. W menu „Smaki Jesieni” znajdują się prawdziwe rarytasy przygotowane z darów tej, bądź co bądź, pięknej pory roku.

 

Przystawki:

  • mieszanka sałat z marynowaną dynią, konfiturą z czerwonej cebuli, dressingiem balsamiczno-miodowym podawana z chrupiącą grzanką z zapiekanym kozim serem;
  • borowiki w śmietanie z dodatkiem bogatej w witaminę C natki pietruszki podawane z grzanką ziołową.

Zupy:

  • przepyszna grzybowa;
  • krem z dyni podawany z kwaśną śmietaną, prażonymi pestkami dyni i oliwą dyniową.

Dania główne:

  • duszona pręga wołowa z sosem z pieczonych kasztanów, zapiekanką ziemniaczaną i warzywami korzennymi;
  • pieczona polędwica z dorsza podawana z czarną soczewicą, duszonym w miodzie z polskich pasiek porem z gorczycą i pomidorem oraz sosem śmietanowym;
  • tradycyjne kluski śląskie z grzybami leśnymi.

 

Na jesienny deser polecamy rozgrzewający mus orzechowy podawany na biszkopcie z kruszonką czekoladową, ozdobiony malinami, z sosem na bazie whisky i gałką lodów bakaliowych. Gwarantujemy, że to menu rozpieści Twoje kubki smakowe, poprawi nastrój i na pewno rozgrzeje w chłodne dni.

 

Zapraszamy do odwiedzin naszej restauracji z kuchnią polską rodaków oraz obcokrajowców, zwłaszcza tych, którzy mają trudności z przystosowaniem się do jesiennego klimatu w Polsce. Nasze menu rozgrzewa i jednocześnie jest dobrym sposobem na poznanie kulinarnych korzeni kuchni polskiej.