Wędzone przysmaki wigilijne – nieodłączny element
polskich dań świątecznych
W polskiej tradycji święta Bożego Narodzenia mają szczególne znaczenie. To nie jedynie istotne wydarzenie duchowe i religijne, lecz i czas na spędzenie czasu z rodziną, pielęgnowanie więzi z najbliższymi i spotkania przy bogato zastawionym stole w obecności pysznych dań kuchni polskiej. Zwykle już kilka tygodni przed świętami rozpoczynają się do nich przygotowania. Sklepy pełne są ozdób, choinek, propozycji upominków, a w głośnikach grają kolędy i bożonarodzeniowe piosenki. My natomiast staramy się uporządkować swoje domy, udekorować je kupionymi lub własnoręcznie przygotowanymi ozdobami, skompletować i zapakować w porę prezenty dla najbliższych oraz ustalić jadłospis na święta. Oczywiście, podczas Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pysznych dań polskich, które podkreślają ich magiczny klimat i są idealnym sposobem na kultywowanie rodzimych tradycji. Zanim, mimo wszystko, nastąpią dwa świąteczne dni, spożywana jest uroczysta wigilia. A czym się ona charakteryzuje i z jakich potraw powinna się składać? Wyjaśniamy!
Najpopularniejsze wędzone dania kuchni polskiej na wigilię
Jak nakazuje tradycja, podczas kolacji wigilijnej spożywa się potrawy (a powinno być ich 12 – od symboliki dwunastu apostołów) postne. Najczęściej wieczerzę rozpoczyna się od wzajemnego złożenia sobie życzeń i podzielenia się opłatkiem. Następnie osoby obchodzące w sposób religijny Boże Narodzenie odmawiają modlitwę, po której przychodzi wreszcie pora posiłku. Zwykle na początku podawany jest barszcz z uszkami lub zupa grzybowa, które mają na celu rozgrzać żołądki, pobudzić apetyty i stanowią swojego rodzaju preludium przed daniami głównymi, które stanowi podawana na przeróżne sposoby ryba. Czy wśród kulinarnych propozycji kuchni polskiej na wigilijnym stole jest miejsce na wędzonki? Oczywiście, że tak! Pyszny wędzony łosoś czy inna ryba sprawdzi się idealnie wśród pozostałych potraw. Co więcej, serwowanie wigilijnego przysmaku w tej postaci będzie miłą odmianą od dań pieczonych i smażonych.
Inną popularną wędzonkę stanowi kompot z suszu. To kompozycja wędzonych owoców (najczęściej są nimi jabłka, gruszki, śliwki i morele) z przyprawami: goździkami, dodatkiem cynamonu i cukru. Taki susz gotuje się, a potem serwuje na ciepło w filiżankach, lecz może być też nalewany do małych miseczek. To napój-potrawa, który przeważnie stanowi zwieńczenie wigilijnej uczty i jest reprezentatywny dla kuchni polskiej.
Najsmaczniejsze wędzone dania polskie na pierwszy i drugi dzień świąt
Choć podczas wigilii, zgodnie z tradycją spożywa się potrawy postne, w kolejnych dniach świętowania nie ma już tego ograniczenia. Co to oznacza? Chętnie goszczą wówczas na stołach mięsne dania polskie. Oprócz mięs na ciepło, takich jak na przykład pieczony kurczak, kaczka z jabłkami czy karkówka z sosem, serwuje się też wędliny na zimno. Idealnie skoponują się one z chlebem, którego nie może zabraknąć podczas świątecznego posiłku, zarówno śniadania, kolacji, jak i obiadu, oraz z warzywnymi sałatkami z majonezem czy drobiową galaretą. Do popularnych wędzonek zaliczyć można różnego rodzaju szynki, boczek oraz aromatyczne kiełbasy, z których słynie kuchnia polska. Bez wątpienia warto wybrać wędliny pochodzące z zaufanego źródła, wędzone zgodnie z obowiązującymi normami, które dzięki temu zachowają nie tylko wyjątkowy smak, lecz dodatkowo nie znajdą się w nich niezdrowe substancje konserwujące. Tu opłaca się wspomnieć, że zdrowsze jest wędzenie na zimno – czyli zimnym dymem, mimo że stosowanie tej metody jest dość czasochłonne.
Charakterystyka wędzonek w kuchni polskiej
W dawnych latach, kiedy nie było lodówek i zamrażarek, ludzie radzili sobie innymi sposobami. Jednymi z nich było: peklowanie, suszenie i wędzenie mięs. Dziś również te metody są stosowane, choć niekiedy się o nich zapomina. Boże Narodzenie do idealna okazja na powrót do tradycji kuchni polskiej. Na wędzonym mięsie można ugotować zupę, natomiast na stół podać wędzonego szczupaka, gęsinę czy też szynkę i kiełbasę. Taka wędlina długo zachowa świeżość i odpowiedni smak, nie ma więc obaw, jeśli kupi jej się nieco więcej i nie zje w całości w święta.
Najlepsze restauracje polskie w Warszawie, Rembertowie i Zielonce
Nie lubisz gotować? A może w przedświątecznym zawirowaniu po prostu nie masz na to czasu? To nie problem, bowiem istnieje wiele restauracji z kuchnią polską, w których skosztujesz przygotowywanych przez doświadczonych kucharzy dań wędzonych. Taka wizyta przed świętami Bożego Narodzenia, w gronie znajomych, rodziny czy z ukochaną osobą, pomoże Ci wczuć się w magiczny klimat, podelektować się niezwykłymi smakami oraz zrelaksować. Co więcej, restauracje polskie to też niezwykły wystrój, który pozwoli przenieść się na moment z powrotem do dawnych lat, odbywając niezapomnianą kulinarną podróż.
Zastanawiasz się, czy wędzonki to dobry pomysł na świąteczne menu? A może zanim je przygotujesz, sam chcesz się w nich rozsmakować? Jeśli tak, odwiedź restaurację z kuchnią polską, które je serwuje. Idealnie przywędzony boczek, szynka, kiełbasa lub ryba? Już dziś odkryj na nowo staropolskie smaki!