Restauracja "na skrajnej"

Sezonowe skarby polskiego ogrodu – jakie warzywa i owoce warto wykorzystać w kuchni?

Polska historia kulinarna jest naprawdę ciekawa, aczkolwiek nieco zapomniana. W dużej mierze jest to pokłosie Drugiej Wojny Światowej, która nie tylko przetrzebiła populację naszego kraju, ale również sprawiła, że zapomnieliśmy naprawdę wiele z naszej cudownej kultury i historii. Jednakże, naszym  zdaniem, jako Polacy nie powinniśmy zapominać o tym skąd pochodzimy oraz jaka jest nasza historia. Mając to na uwadze, dokładamy wszelkich starań do tego, żeby w artykułach takich jak ten, opisać wszystkie skarby polskiej kultury, zwłaszcza tej kulinarnej. Dlatego też, omawiany artykuł poświęcony jest tematowi sezonowych skarbów polskiego ogrodu. W tym artykule skupiamy się na temacie skarbów jakie możemy znaleźć w naszych własnych ogrodach i wykorzystać je w naszej kuchni do stworzenia ciekawych potraw.

Jakie skarby kryją nasze ogrody?

Pomidory, jabłka, bób, agrest, marchew, pietruszka, seler, groszek i wiele innych. W naszych ogrodach, na działkach czy nawet na łąkach, a także w lasach w zależności od sezonu, znaleźć możemy prawdziwe skarby. Grzechem byłoby nie wykorzystać ich w naszej kuchni.  Poniżej znajdą Państwo opis kilku warzyw i owoców, które są szczególnie cenione zarówno w naszym kraju jak i zagranicą i które są mocno związane z naszą historią i kulturą.

Szczaw – zapomniana polska roślina o wielu, zdrowotnych walorach

Jeszcze w latach 90, kiedy w Polsce królowała bieda, szczaw był niezwykle popularny gdyż rósł praktycznie wszędzie na łąkach, w ogródkach itd. Wszędzie mogliśmy się na niego natknąć.  Warto zauważyć, że liście szczawiu są bogate w liczne minerały i witaminy, takie jak witamina C, potas czy żelazo. W artykule zapomniane polskie zupy, wspominaliśmy o zupie szczawiowej, do której przygotowania potrzebujemy jedynie szczawiu, jajka, odrobinę śmietany oraz kilka dodatków w zależności od naszych potrzeb. Sama zupa jest również bardzo prosta w przygotowaniu. Szczaw to roślina, która rośnie od maja aż do jesieni, więc zupa z niego podana w formie chłodnika, będzie świetnym wyborem na gorące, letnie dni.

Dlaczego jednak sam szczaw, został przez nas zapomniany? Głównie dlatego, że pomimo  tego, iż szczaw jest bardzo zdrowy, to kojarzył nam się z biedą od której chcieliśmy uciec po wejściu do Unii. Ponadto wiele łąk i polan zostało zastąpionych wszechobecnym betonem i osiedlami bloków co sprawia, że o wiele trudniej jest nam znaleźć dziko rosnący szczaw. Na szczęście roślina ta wraca do łask. Przygotujcie zupę szczawiową dla swoich bliskich, z pewnością będą nią zachwyceni.

Bób – warzywo strączkowe pełne wartości odżywczych

Bób, należy do roślin strączkowych, które szczególnie uwielbiamy spożywać latem. Największym atutem jest to, że jest on zdrową i pożywną przekąską, którą możemy w łatwy sposób przygotować. Po co kupować popcorn czy chipsy na romantyczny film z drugą połówką czy na mecz z kolegami. Lepiej ugotować bób, który cechuje się bogatym smakiem. Podobnie jak soczewica czy soja jest on niezwykle bogaty w białko.

W 100 g bobu znajdziemy bowiem aż 8 g białka, dlatego polecany jest on w szczególności osobom znajdującym się na diecie wegetariańskiej, bądź wegańskiej. Jest też świetny dla osób z chorobami układu krążenia, gdyż posiada on wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Warto zauważyć, że 100 g surowego bobu pokrywa nasze całkowite dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy, ma on też dużą zawartość potasu. Ponadto, bób jest łatwą w wyhodowaniu rośliną strączkową, którą możemy z powodzeniem uprawiać w naszym własnym ogródku. Jeżeli szukamy idealnej przekąski na długie, letnie wieczory, to bób jest dla nas idealnym wyborem.

Polskie jabłka – owoce cenione na całym świecie

Jak zapewne dobrze Państwo wiedzą, polskie owoce, warzywa oraz różne inne produkty, są cenione na całym świecie i nie bez powodu. Jednym z takich rarytasów z naszych ogródków, są pyszne i dorodne jabłka. W Polsce zaczęły one być hodowane w XII wieku przez zakon cystersów i od tego czasu zasadniczo spopularyzowały się one na w całym kraju. W Polsce znajdziemy różne odmiany jabłek takie jak renety czy czubatki, a ziemia sandomierska na której zapoczątkowano sady jabłkowe, jest wręcz ich pełna. Same jabłka wykorzystujemy bardzo często do konfitur, a należy pamiętać, że ich cechą charakterystyczną jest to, że są one pełne witaminy  C. Z jabłek możemy przygotować również przepyszny deser, jakim jest jabłecznik.

Włoszczyzna i polska tradycja w postaci sałatki jarzynowej

Myśląc o polskiej kulturze i tradycji, powinniśmy pamiętać o tradycyjnych produktach, których smak znamy już od wielu lat. W naszych ogródkach znajdziemy wiele skarbów takich jak pietruszka, seler, marchewka, groszek itd. Jaką potrawę możemy  z takich produktów możemy przygotować? Zasadniczo, opcji mamy naprawdę bardzo wiele.

Zaczynając od przekąsek na przykład w postaci gotowanej marchewki, poprzez zupy, aż do sałatek. Jednym z takich produktów jest powszechnie znana i lubiana sałatka jarzynowa. Możemy do niej wrzucić zasadniczo wszystkie warzywa z naszych ogródków w zależności od naszych upodobań. Do sałatki jarzynowej możemy dać między innymi seler, groszek, pietruszkę, marchewkę, a nawet pomidora czy paprykę w zależności oczywiście od tego co lubimy. Podstawą w tej prostej do przygotowania i co ważniejsze smacznej potrawie, jest tak właściwie jajko oraz majonez. Reszta składników jest zależna w pełni od naszych upodobań.  Sama sałatka jarzynowa wyjątkowo często gości na polskich stołach i trudno się dziwić. Jest to zdrowy, pełen wartości odżywczych posiłek, który z pewnością często przygotowywały nasze mamy i babcie.

Oto kilka przykładów warzyw i owoców, które są prawdziwymi, sezonowymi skarbami naszych ogródków czy działek. Oczywiście przykłady można mnożyć. Jednakże naszym zdaniem, to właśnie te wyżej wymienione owoce i warzywa zasługują na nasze szczególne uznanie. 

Zapraszamy do odwiedzenia naszej restauracji z kuchnią polską w Warszawie. Na Skrajnej oferuje wiele specjałów kuchni polskiej.