Restauracja "na skrajnej"

Polskie desery na każdą porę roku – przepisy i historia smaku!

Polska kuchnia nie bez powodu jest uważana, za jedną z najlepszych i najsmaczniejszych na świecie. Dużo mówi się o polskich potrawach, a niemal każdy turysta, który odwiedza kraj nad Wisłą, z nieskrywaną miłością i sympatią mówi o pierogach, bigosie, barszczu ukraińskim czy łazankach. Jednak w większości dyskusji brakuje tematów poświęconych polskim deserom, a szkoda. Postanowiliśmy, że zmienimy troszkę tą tendencję i w tym artykule, skupimy się właśnie na temacie polskich deserów. Zwłaszcza, że polska kuchnia to nie tylko pyszne mięsa, zupy czy drugie dania. Mamy również w naszej karcie kilka wyśmienitych i słodkich dań, którym warto poświęcić odrobinę uwagi.

Baba drożdżowa –  wielkanocny wypiek pełny polskich tradycji

Jeżeli mamy w głowie polskie desery to nie możemy zapomnieć o babce drożdżowej. Pochodzi ona z polskiej tradycji kulinarnej, a do Francji trafiła na przełomie XIX i XX wieku, kiedy została opisana przez słynnego francuskiego gastronoma polskiego pochodzenia w książce „Gastronomie Pratique” gdzie opisał ją jako „Baba a la polonaise”. Babka drożdżowa to przysmak, który szczególnie często gości na naszych wielkanocnych stołach. Jest ona mocno związana z polską tradycją. Poniżej prezentujemy przepis na babkę drożdżową z której dumne byłyby nasze babcie.

Składniki to:

  • Mąka – 500 g;
  • Mleko – 250 g;
  • Drożdże – 50 g;
  • Jajka – 4 żółtka;
  • Cukier – 100 g;
  • Masło – 50 g;
  • Odrobina soli
  • Dodatkowo cukier puder w ilości 150 g i sok z cytryny do lukru;
  • Składniki dodatkowe takie jak rodzynki etc. dobieramy według własnych upodobań;

Przepis:

  1. Najpierw przygotowujemy rozczyn, czyli kruszymy w palcach drożdże, wrzucamy je do szklanki, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę lekko podgrzanego mleka i łyżkę mąki. Następnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn podrósł (powinno to zająć około 15 minut).
  2. W międzyczasie lekko podgrzewamy mleko aby było ciepłe i rozpuszczamy masło;
  3. Do miski wbijamy żółtka i wsypujemy cukier, ucieramy na gładką masę i dodajemy mąkę, a następnie partiami mleko i rozpuszczone masło. Na końcu dokładamy rozczyn;
  4. Ciasto porządnie ugniatamy co 10-15 minut. Ciasto na końcu powinno być sprężyste i miękkie, dopiero wtedy dodajemy składniki, które wybraliśmy;
  5. Miskę przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę;
  6. Ciasto po godzinie wyciągamy z miski, wyrabiamy je jeszcze przez chwilę i umieszczamy w natłuszczonej masłem formie.
  7. Babkę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut;
  8. Przygotowujemy lukier i dodajemy go do upieczonej już babki;

Sernik – urok tkwi w prostocie

W rozmowie o polskich deserach i ciastach nie może również zabraknąć znanego i kochanego przez większość z nas sernika. Sernik przygotowujemy z twarogu, jajek, cukru oraz rozmaitych dodatków jego popularność wynika zarówno z prostoty przygotowania jak i z faktu, że sernik możemy piec w różnych kombinacjach i formach w zależności od naszych indywidualnych upodobań. Poniżej prezentujemy przepis na tradycyjny polski sernik.

Składniki:

  • 250 g masła;
  • 1 kg zmielonego twarogu;
  • 6 jajek;
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego;
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • Półtora szklanki cukru pudru;
  • 150 ml śmietanki 36%;

Przygotowanie:

  1. Pierwszym krokiem jest ubicie masła na puszysto, do masła stopniowo dodajemy po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru. Pamiętajmy o tym, żeby cały czas dokładnie ubijać składniki;
  2. Do miksera dodajemy następnie zmielony ser i łączymy z ubitym masłem, następnie po kolei dodajemy cukier wanilinowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną, wszystko miksując, aż do uzyskania jednolitej masy. Na końcu taką masę delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno białkami;
  3. Przygotowujemy odpowiednich rozmiarów tortownice, którą smarujemy masłem i wsypujemy do niej bułkę tartą bądź mielone migdały, na dno tortownicy dajemy papier do pieczenia;
  4. Masę serową wkładamy do tortownicy, a następnie, to wszystko umieszczamy w piekarniku, który jest nagrzany do 170 stopni C. Sernik powinniśmy piec przez około 60 minut. Sernik stopniowo studzimy po wyjęciu go z piekarnika. Zarumieniony wierzch sernika posypujemy cukrem pudrem bądź dajemy na niego polewę np. czekoladową.

Makowiec – tradycyjny wypiek na bożonarodzeniowy stół

Wigilia Bożego Narodzenia w naszej polskiej tradycji, pełni bardzo ważną rolę. Jednakże z pewnością wielu, zapewne starszych czytelników, najbardziej będzie kojarzyć makowiec z tekstu ze świetnego polskiego filmu „Symetria”. Makowiec zwykle gości na naszych stołach właśnie w Wigilę. Jak sama nazwa wskazuje makowiec, to ciasto przygotowane z maku, migdałów, rodzynek, przypraw i cukru. Poniżej prezentujemy przepis na makowiec.

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży;
  • 500 g mąki pszennej;
  • 200 ml mleka;
  • 50 g cukru;
  • 4 żółtka;
  • 50 g masła;
  • 800 g gotowej masy makowej;
  • 4 białka;
  • 2 łyżki bułki tartej;

Przygotowanie:

  1. Wsypujemy mąkę do miski, wkruszamy drożdże i posypujemy cukrem. Do dołka w którym umieściliśmy drożdże, stopniowo wlewamy ciepłe mleko i mieszamy je z drożdżami, zagarniając jednocześnie do środka kilka łyżek mąki. Przykrywamy i odstawiamy masę na 10 minut do wyrośnięcia;
  2. Dodajemy żółtka oraz roztopione masło, a następnie wyrabiamy ciasto przez około 15 minut, do momentu kiedy będzie ono elastyczne i gładkie. Formujemy z niego kulkę. Umieszczamy ją w misce i odstawiamy na godzinę;
  3. Masę makową mieszamy z bułką tartą i posiekanymi orzechami, a także z żurawiną jeżeli ją lubimy;
  4. Ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy dzieląc je na dwie części. Rozwałkowujemy jedną część ciasta i wykładamy połowę masy makowej;
  5. Zwijamy roladę wzdłuż boku i lepimy brzegi. Ciasto dociskamy;
  6. Kładziemy na natłuszczonym papierze do pieczenia. Zawijamy struclę w papier i zostawiamy w środku około 2 cm przestrzeni na wyrośnięcie ciasta.
  7. Makowiec kładziemy na blaszce do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia;
  8. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu polewamy lukrem, a gorący sok z cytryny mieszamy ze skórką pomarańczową oraz cukrem pudrem;

Oto przepisy na trzy, wybitne polskie desery, które są nie tylko smaczne, ale również mocno związane z naszą historią i kulturą. Jesteśmy pewni, że zachwycą one gusta kulinarne wszystkich waszych gości.