Jak umilić krótsze dni pełne chłodu? Rozgrzewające rarytasy na nie zawsze złotą polską jesień
Jesień to piękna pora roku, w której przyroda mieni się paletą różnorodnych barw. Jednak w tym okresie nie zawsze można liczyć na słoneczną pogodę. Kiedy temperatura zaczyna spadać i robi się zimno, nie ma nic lepszego dla organizmu niż rozgrzewające potrawy. Obiad w rodzinnym gronie lub wieczorna uczta w towarzystwie przyjaciół, z prawdziwymi rarytasami jesieni na stole, to świetny sposób na umilenie dni pełnych chłodu. W Na Skrajnej rozumiemy to doskonale, dlatego przygotowaliśmy dla naszych gości coś wyjątkowego!
Jesienna kuchnia polska – sprzymierzeniec zdrowia i dobrego samopoczucia
Jesień to pora roku, która rozpoczyna się po zakończeniu lata i poprzedza zimę. Temperatury w nocy zaczynają spadać. W tym okresie można wykorzystywać żywność jako sprzymierzeńca dla rozgrzania ciała i wzmocnienia układu odpornościowego. Krótsze dni, pełne chłodu i wilgoci mogą sprzyjać powstawaniu kataru, przeziębień i ogólnie złego samopoczucia. Dla zwiększenia odporności, konieczny jest zestaw czynników, takich jak:
- dobra dieta,
- odpowiedni sen w nocy,
- suplementacja,
- regularne uprawianie umiarkowanej aktywności fizycznej,
- zwiększenie spożycia niektórych pokarmów bogatych w witaminy, minerały, błonnik, przeciwutleniacze i inne związki;
- ograniczenie spożycia żywności bogatej w cukry, utwardzone tłuszcze, barwniki i konserwanty.
Pyszne owoce i warzywa, a ich w czasie jesieni nie brakuje, również pomagają wzmocnić odporność. Zawierają szereg witamin, takich jak C, E, z grupy B i inne, które działają jako przeciwutleniacze. Na szczęście dania polskie wykorzystują w swoich przepisach wiele z tych produktów i dodatkowo uzupełniają je o typowo jesienne, rozgrzewające przyprawy, np. cynamon, imbir, kurkuma i miód.
Przez żołądek do… ogrzania, czyli jak umilić krótsze dni pełne chłodu
Jedną z metod na jesienną chandrę i jednocześnie rozgrzanie wychłodzonego organizmu są odwiedziny lokalu, gdzie można dobrze zjeść. Przyjedź do Na Skrajnej, bo to wyjątkowa restauracja z kuchnią polską. Warszawa leży nieopodal, bo zaledwie 7 km od tego wyjątkowego miejsca. Już sama sceneria, która otacza stary dom włościański, w którym mieści się restauracja polska, zachęca do odwiedzin. Na pewno zachwyci Cię piękno zmieniającej się jesienią przyrody, a atmosfera i wystrój panujące wewnątrz budynku, zachęcą do spędzenia tu miłego popołudnia przy stole zastawionym samymi rarytasami.
Jak przystało na obiekt, który ceni i szanuje tradycję, serwujemy dania „jak u mamy”. Jest pysznie i zdrowo. Bez zbędnej chemii i ulepszaczy, za to z sezonowymi warzywami i owocami. Gdy zimno staje się intensywne, nasze menu zwykle zmienia się na bardziej syte i królują w nim gorące dania. Faktem jest, że oprócz potrawy podawanej na ciepło, istnieją pokarmy, które po spożyciu mogą skutecznie wpłynąć rozgrzewająco. Nasi kucharze wiedzą o tym najlepiej, dlatego serwują potrawy skomponowane z typowo jesiennych przysmaków. Przy tak zastawionym stole można się cieszyć towarzystwem i spędzonymi chwilami, jak i samymi potrawami. Ten niezastąpiony duet zapewni dobre samopoczucie na dłużej.
Restauracja polska Na Skrajnej i jesienne wskazówki żywieniowe
W naszej restauracji z kuchnią polską cenimy tradycję, dlatego chętnie wykorzystujemy dary jesieni i cieszymy się sezonowością. W przygotowywanych potrawach uwzględniamy też dobre dla zdrowia wskazówki żywieniowe, aby nasi klienci mogli w pełni wykorzystać dobrodziejstwo serwowanych rarytasów.
- Każda zmiana pory roku przynosi ze sobą inne specjały. My o tym wiem, dlatego dbamy o przygotowywanie sezonowego menu.
- Wraz z nadejściem chłodu, nasza ochota na ciepłe dania, które rozgrzeją rośnie. Dlatego gorące napary i zupy są w sam raz rozwiązaniem na ten okres.
- Jesienią ekspozycja na słońce odczuwalnie się zmniejsza. Dlatego w menu nie braknie pokarmów bogatych w witaminę D, takich jak ryby i grzyby, których w polskiej przyrodzie nie brakuje.
- O dyni warto pamiętać nie tylko podczas robienia sezonowych dekoracji. To warzywo ma znaczne ilości beta-karotenu o silnej wartości antyoksydacyjnej. Używamy go w bazach do zup i innych potrawach, które zachwycają smakiem i typowo jesiennym kolorem.
- Kochamy orzechy włoskie, migdały, pestki dyni lub orzechy laskowe. Często są odpowiedzialne za wyjątkowy aromat dań, a oprócz tego mają wysoki poziom niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Kasztany są częścią kulinarnej tradycji dań polskich. To doskonały zamiennik ziemniaków – zawierają skrobię, a także są bardzo bogate w kwas foliowy, witaminę C i potas.
„Smaki Jesieni” – rozgrzewające rarytasy w restauracji polskiej
Jako tradycyjna restauracja z kuchnią polską w pobliżu Warszawy, Rembertowa i Zielonki, jesienią serwujemy dania sezonowe, składające się głównie z produktów rozgrzewających organizm. W menu „Smaki Jesieni” znajdują się prawdziwe rarytasy przygotowane z darów tej, bądź co bądź, pięknej pory roku.
Przystawki:
- mieszanka sałat z marynowaną dynią, konfiturą z czerwonej cebuli, dressingiem balsamiczno-miodowym podawana z chrupiącą grzanką z zapiekanym kozim serem;
- borowiki w śmietanie z dodatkiem bogatej w witaminę C natki pietruszki podawane z grzanką ziołową.
Zupy:
- przepyszna grzybowa;
- krem z dyni podawany z kwaśną śmietaną, prażonymi pestkami dyni i oliwą dyniową.
Dania główne:
- duszona pręga wołowa z sosem z pieczonych kasztanów, zapiekanką ziemniaczaną i warzywami korzennymi;
- pieczona polędwica z dorsza podawana z czarną soczewicą, duszonym w miodzie z polskich pasiek porem z gorczycą i pomidorem oraz sosem śmietanowym;
- tradycyjne kluski śląskie z grzybami leśnymi.
Na jesienny deser polecamy rozgrzewający mus orzechowy podawany na biszkopcie z kruszonką czekoladową, ozdobiony malinami, z sosem na bazie whisky i gałką lodów bakaliowych. Gwarantujemy, że to menu rozpieści Twoje kubki smakowe, poprawi nastrój i na pewno rozgrzeje w chłodne dni.
Zapraszamy do odwiedzin naszej restauracji z kuchnią polską rodaków oraz obcokrajowców, zwłaszcza tych, którzy mają trudności z przystosowaniem się do jesiennego klimatu w Polsce. Nasze menu rozgrzewa i jednocześnie jest dobrym sposobem na poznanie kulinarnych korzeni kuchni polskiej.