Restauracja "na skrajnej"

Jak wybrać menu na bankiet firmowy? 

Rynek XXI wieku zmienił nieco sposób w jaki postrzegamy relacje na linii pracownik-pracodawca. Obecnie, firma musi oferować znacznie więcej niż wypłata. Liczą się również dodatkowe benefity, a przede wszystkim, budowanie pozytywnej więzi na linii pracownik-pracodawca.

Dlatego też, spotkania i eventy firmowe zyskują coraz większą popularność wśród zarówno dużych przedsiębiorstw, jak i również średnich firm czy nawet małych działalności gospodarczych. W tym artykule opisujemy pokrótce w jaki sposób należy przygotować bankiety firmowe tak, żeby pracownicy, zespół managerski jak i inne osoby uczestniczące w evencie, były zadowolone z jakości przeprowadzonego eventu.

Należy bowiem pamiętać o tym, że bankiety oraz eventy firmowe, muszą być przygotowane z odpowiednią dozą staranności. Wpływają one bowiem w sposób znaczny nie tylko na budowanie relacji partnerskiej z zespołem i klientami, ale również na wizerunek firmy, która je organizuje. Musimy zwrócić szczególną uwagę na takie elementy jak na przykład wystrój sali czy nawet na w jaki sposób sadowimy gości przy stole. W tym artykule skupimy się jednak w głównej mierze na menu takiej imprezy.

Ogólne zasady dotyczące przygotowania menu na event firmowy

Jedną z najważniejszych rzeczy o jakiej musimy pamiętać jest to, że catering na takiej imprezie musi być przede wszystkim zróżnicowany. Uczestniczyć na niej zapewne będzie wielu gości, a każdy ma przecież różne gusta, upodobania kulinarne czy alergie. Nie możemy również zapominać o osobach, które z różnych powodów przerzuciły się na dietę wegańską czy wegetariańską.

 

Firma musi zadbać o to, żeby na imprezie panowała dobra atmosfera oraz żeby nikt nie czuł się wykluczony. W menu powinny również pojawić się słodycze i desery, ale również produkty bio dla osób, które szczególną uwagę zwracają na to, co jedzą. Jedzenie nie powinno również być za bardzo pikantne. Oczywiście, w naszej firmie zapewne znajdziemy osoby, które lubią ostre jedzenie, ale spójrzmy prawdzie w oczy. Jesteśmy Polakami, a nie mieszkańcami Indii i w zdecydowanej większości, nasze podniebienia nie są przyzwyczajone do ostrych posiłków.

 

Podobnie sprawa wygląda z napojami. W menu powinny znaleźć się zarówno pozycje dla osób lubiących alkohol jak i dla tych, które od niego stronią. Innymi słowy, menu musi być mocno rozbudowane co jak można się domyślić, stanowi niemałe wyzwanie pod względem logistycznym. Jednakże z odpowiednią dozą przygotowania, z pewnością uda nam się stworzyć wysokiej jakości bankiet firmowy, który spodoba się wszystkim.

W jaki sposób jedzenie powinno być podane?

Kolejnym istotnym punktem, o którym o dziwo często zapominamy, jest również sposób w jaki jedzenie na bankiecie firmowym będzie podane. Sam apetyczny wygląd, to o wiele za mało (mimo że jest to również, niezwykle istotny aspekt). Musimy zdać się na naszą kreatywność i zadbać o to, żeby potrawy były podane w interesujący sposób.

 

Jedną z popularnych form, które są powszechnie stosowane na tego typu eventach firmowych, są tak zwane szwedzkie stoły. Jest to bardzo wygodna forma podania posiłku, gdyż każda osoba po prostu podchodzi do stołu i dokładnie sprawdza potrawę, na która się zdecyduje. Każdy jest więc w stanie znaleźć to, co akurat będzie mu odpowiadać. Tego typu bankiety firmowe, to okazja do zapoznania się z ludźmi oraz do zbudowania z nimi pozytywnych więzi.

 

Dlatego też, musimy zadbać również o to, żeby na bankiecie pojawiły się również przekąski typu finger food czyli takie, które można wziąć dłoń i szybko przegryźć nie martwiąc się, że zabrudzimy nasz strój (paluszki, chipsy, kabanosy etc. to świetne przykłady). Jeżeli chodzi o słodycze, to możemy przygotować np. ciasto z logiem firmy, które pozwoli na dalszą promocję danego przedsiębiorstwa.

 

Nie zapominajmy również o tym, żeby na stole znalazła się wystarczająca liczba serwetek, które pozwolą gościom na wytarcie dłoni po obfitym posiłku. Kelnerzy muszą być przygotowani również do regularnego wymieniania zastawy na czystą. Możliwości jest naprawdę wiele. Jednak podstawą jest odpowiednie podejście do kwestii logistycznych.

Jakie jedzenie jest obecnie najbardziej popularne na tego typu imprezach?

Obecnie, na tego typu eventach bardzo popularne są dwa rodzaje posiłków. Pierwszym z nich jest deska serów i mięs, gdzie każdy z gości może znaleźć swój ulubiony rodzaj posiłku. Obok możemy postawić również deskę, zawierająca odpowiednie zamienniki dla wegetarian i wegan.

Kolejnym, niezwykle popularnym posiłkiem na bankietach firmowych, jest pochodzące z Kraju Kwitnącej Wiśni, sushi. Dlaczego? Ponieważ jest ono między innymi niezwykle wygodne w transporcie, łatwe do jedzenia, podane w estetyczny sposób, a co ważniejsze, można je podawać również na zimno. Jeżeli zatrudniamy kadrę kucharzy i kelnerów podczas bankietu firmowego w restauracji, to dobrym pomysłem będzie inwestycja w szeroki wybór potraw z danej kuchni. 

Wiele lokali, takich jak na przykład Na Skrajnej, posiadają już z góry przygotowane propozycje menu, którym możemy się na spokojnie przyjrzeć. Warto dopasować potrawy do okazji. Na przykład, jeżeli jest to świąteczny bankiet firmowy w okresie świątecznym, to wtedy na stole powinni pojawić się potrawy świąteczne, takie jak barszcz czy krokiety. Warto również postawić na klasyki danej kuchni. W naszym przypadku, znane i lubiane dania polskie. W końcu większość naszych gości z pewnością lubi polską kuchnię. Zapraszamy również do skorzystania z oferty naszej restauracji z kuchnią polską!

Podsumowując, catering na bankiet firmowy powinien być przede wszystkim odpowiednio przemyślany. Musimy zawsze pamiętać o tym, że na bankiecie firmowym, pojawią się osoby o różnych gustach smakowych, dietach czy alergiach. Musimy wziąć, to pod uwagę, kiedy będziemy przygotowywać menu na bankiet firmowy.

Ważne jest to, żeby tego typu spotkanie, kojarzyło się wszystkim gościom w przyjemny sposób i żeby pozwoliło ono nam na dalszą promocję naszego przedsiębiorstwa. Musimy korzystać z każdej nadążającej się okazji, która pozwoli nam na rozwój naszej firmy. Rynek jest wymagający więc musimy dbać o wszystkie aspekty rozwoju naszego przedsiębiorstwa.