Najlepsze polskie dania na grillu – sprawdź jak je przygotować
Grill, jest jedną z naszych rozrywek narodowych i co do tego nikt z nas nie ma żadnych wątpliwości. Zasadniczo, kiedy zaczynają się już pierwsze, cieplejsze, wiosenne dni, z ogródków działkowych czy z podwórek rozmaitych domów, a nawet z balkonów w blokach, poczuć można charakterystyczny zapach, którego nie sposób pomylić z czymkolwiek innym. Zadajmy sobie również pytanie, kto z nas nie lubi grilla? Jest to idealne wręcz połączenie rozrywki i dobrej kuchni, które możemy wykorzystać zarówno do spotkań prywatnych jak i do luźniejszych schadzek pod kątem biznesowym. Wystarczy bowiem, że zaprosimy naszych pracowników na taki obiad. Z pewnością docenią oni nasze starania. Mając to na uwadze, przygotowaliśmy dla Państwa, kilka propozycji najlepszych polskich dań, które jeżeli będą odpowiednio przygotowane, to z pewnością zrobią na naszych gościach naprawdę bardzo dobre wrażenie.
Warzywny szaszłyk, to idealna pozycja zarówno dla mięsożerców jak i dla wegetarian
Zaczniemy może trochę nietypowo jeżeli chodzi o dania na grilla, ale mamy ciekawą propozycję. Zdajemy sobie sprawę z tego, że grill kojarzy nam się głównie z mięsem, ale obecnie coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską. A Polacy lubią też szaszłyki, dlaczego więc nie przygotować wersji wegetariańskiej? Zwłaszcza, że ta potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Składniki:
- Pieczarki
- Cukinia
- Papryka czerwona, zielona i żółta
- Cebula
- Sos Sojowy
- Majeranek
- Oregano
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Namoczenie patyczków do szaszłyków w wodzie po to aby nie przypaliły się one na grillu podczas smażenia.
- Warzywa należy umyć i osuszyć. Paprykę kroimy w kostkę a cukinie na plasterki, z cebuli zaś robimy piórka.
- Warzywa przekładamy do miski, a następnie doprawiamy je solą, pieprzem, a także sosem sojowym i ziołami. Proces marynowania powinien trwać około kilka minut.
- Nakłuwamy warzywa na przemian tworząc w ten sposób rozmaite, interesujące sekwencje.
- Kładziemy na rozgrzany grill i przykrywamy.
- Pieczemy przez 15 minut obracając co jakiś czas
- Podajemy z sosem czosnkowym lub innym w zależności od naszych preferencji
Karkówka w marynacie – sekret udanego grilla
Czy da się wyobrazić sobie grilla bez karkówki? Oczywiście, że nie. Karkówka wieprzowa jest wręcz idealną propozycją na grilla ze znajomymi oraz z rodziną. To mięso cechuje się naprawdę świetnym smakiem, a jeżeli przygotujemy je w odpowiedni sposób, to z pewnością skradnie ono nie tylko podniebienia, ale również serca naszych gości. Sos możemy przygotować np. z miodu, czosnku, oliwy czy octu balsamicznego, a poniżej prezentujemy przepis na idealną karkówkę z grilla.
Składniki:
- 500 g karkówki
- Miód
- Sól
- Pieprz
- Sok z cytryny
- 5 łyżek musztardy sarepskiej lub chrzanowej
Przygotowanie:
- Musztardę mieszamy z miodem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
- Karkówkę dobrze tłuczemy, a następnie wkładamy ją do marynaty, dobrym pomysłem będzie pozostawić ją na 24 godziny w lodówce. Jednak już po dwóch lub trzech godzinach powinna ona nabrać kruchości i smaku.
- Płatki karkówki rozkładamy na rozgrzanym grillu i smażymy je przez około 6 do 7 minut, aż nabiorą one złotego koloru.
- Karkówkę możemy podawać z różnymi dodatkami, dobrym wyborem mogą być na przykład, pieczone ziemniaczki. Jednak powinniśmy przede wszystkim zdać się na naszą inwencję twórczą.
Ziemniaki w talarkach
Jeżeli chodzi o klasyczne menu grillowe, to nie może się ono obejść bez znanych i co ważniejsze uwielbianych, ziemniaczków w talarkach. Jest to jedna z potraw, która nie bez powodu, jest tak uwielbiana na polskim grillu. Jest ona również bardzo prosta w przygotowaniu.
Składniki:
- 6-12 ziemniaków (zależy ile osób jest na grillu)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Posiekany czosnek
- Sól i pieprz dla smaku
- Suszony tymianek
- Świeże zioła takie jak pietruszka
Przygotowanie:
- Najpierw myjemy ziemniaki i osuszamy je, a następnie kroimy na odpowiednio grube plastry.
- Mieszamy oliwę z oliwek z posiekanym czosnkiem, tymiankiem i ziołami, które wybraliśmy.
- Ziemniaki smarujemy z obu stron oliwą ziołową i doprawiamy je solą oraz pieprzem.
4.Grill rozgrzewamy do średniej temperatury. Plastry ziemniaków umieszczamy na grillu i grillujemy je z każdej strony od 5 do 7 minut, aż staną się rumiane i miękkie.
- Przed podaniem możemy również posypać ziemniaki ziołami.
Kiełbaski z cebulą i pieczarkami – prosty i smaczny grillowy klasyk
Jeżeli chodzi o typowy polski grill, to nie może na nim również zabraknąć kiełbasek, zwłaszcza tych, które podawane są z pieczarkami i z zasmażaną cebulką. Któż z nas nie uwielbia kiełbasek z grilla, prawda? Jest to też szybka potrawa, na której przygotowanie wystarczy nam dosłownie kilka minut.
Składniki:
- 4-8 kiełbasek
- 12-16 pieczarek pokrojonych w plastry
- Cebula
- Oliwa z oliwek
- Czosnek
- Sos sojowy
- Pieprz i sól
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy grill
- Na małej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebule i czosnek. Smażymy na złoty kolor.
- Dodajemy pieczarki, sos sojowy, pieprz i smażymy przez około 7 minut pamiętając o mieszaniu.
- Wrzucamy kiełbaski na grilla i grillujemy przez około 12 minut obracając co jakiś czas
- Kiełbaski nakładamy na talerz i dodajemy do nich np. pieczarki czy cebule (według naszego uznania)
Takie kiełbaski z pewnością zasmakują wszystkim naszym gościom. Dlatego też powinniśmy zdecydować się na ich przygotowanie. Zwłaszcza, że zabierają one przecież tak mało czasu. Poza tym odpowiednio doprawione kiełbaski są naprawdę smaczne.
Oto kilka ciekawych propozycji jeżeli chodzi o dania na grilla, które naszym zdaniem, zachwycą waszych gości. Są to bardzo dobre potrawy i co ważniejsze w zdecydowanej większości przypadków, są one bardzo proste do przygotowania. W dodatku są bardzo smaczne i z pewnością przypadną one do gustu zasadniczo wszystkim naszym gościom. Takiego grilla możemy przygotować zarówno dla członków naszej rodziny, przyjaciół, a nawet dla pracowników czy bliskich kontrahentów naszego przedsiębiorstwa. Jest to idealny pomysł na przykład na weekendowy wieczór podczas cieplejszych, wiosennych czy letnich dni.