Restauracja "na skrajnej"

Jak przygotować pysznego gołąbka tradycyjnego i w nowoczesnej wersji?

Polscy smakosze coraz częściej poszukują nowych doznań kulinarnych, decydując się na wybór na przykład kuchni orientalnej. W tym wszystkim często zapominamy o tym, jakie wyjątkowe dania ma do zaoferowania kuchnia polska. Nie bez powodu, polskie dania i skarby kulinarne są szanowane na całym świecie. Nie możemy o nich zapominać, dlatego też w tym artykule postanowiliśmy skupić się na jednej z bardziej charakterystycznych potraw w naszym jadłospisie, jaką są gołąbki. Przedstawiamy przepisy zarówno na tradycyjną potrawę jak i również na jej nowocześniejsze wydanie. Dzięki temu zobaczycie sami, że gołąbki to naprawdę świetna potrawa, która przypomni Wam smaki dzieciństwa.

 

Na początek co warto wiedzieć o gołąbkach?

Gołąbki, to zasadniczo tradycyjne polskie danie zrobione z mielonego mięsa, ryżu bądź kaszy, cebuli i przypraw. Liście kapusty napełnia się farszem z tych składników, zawija, a potem gotuje w sosie pomidorowym. Gołąbki są smacznym i co ważniejsze, bardzo sycącym daniem. Jednakże, ich największym atutem jest to, że farsz zasadniczo możemy stworzyć z tego co nam się podoba lub z tego co mamy w lodówce. Poniżej prezentujemy ciekawe przepisy na tą polską potrawę.

Gołąbki tradycyjne – takie jak robiły nasze babcie

Kto z nas pamięta smaku tradycyjnych gołąbków przygotowywanych przez nasze babcie? Czas przygotowania gołąbków jest relatywnie długi, ale nie jest to tak trudna potrawa, jak mogłoby się wydawać.

Składniki:

  •       300g mięsa mielonego;
  •       1 główka kapusty (może być zarówno włoska jak i biała);
  •       1 szklanka ryżu bądź kaszy;
  •       1 cebula;
  •       Sól, pieprz oraz inne przyprawy w zależności od naszych indywidualnych upodobań;

Przygotowanie:

  •       Główkę kapusty należy zanurzyć w garnku z wrzącą wodą, a następnie gotować przez około 10 minut, aż liście kapusty staną się odpowiednio miękkie;
  •       Następnie należy obrać liście kapusty i odciąć część twardą, która znajduje się przy nasadzie;
  •       Następnie mieszamy mięso mielone, posiekaną cebulkę, ryż, jajka oraz przyprawy;
  •       Łyżkę farszu nakładamy na środek liścia kapusty, rolujemy i zawijamy takiego gołąbka;
  •       Gołąbki układamy w garnku, a następnie zalewamy je wodą bądź bulionem, dodając jednocześnie sól i pieprz;
  •       Gołąbki gotujemy pod przykryciem przez około 50 minut na małym ogniu. Zasadniczo do momentu, aż mięso i ryż będą dobrze ugotowane;

Takie gołąbki możemy podać według własnego uznania na przykład z sosem pomidorowym. Dla smaku możemy również dodać między innymi zioła prowansalskie lub kwaśną śmietanę.

Bezmięsne gołąbki czyli propozycja dla wegetarian

Coraz więcej osób zarówno ze względów zdrowotnych jak i moralnych, decyduje się na zmianę diety na wegetariańską. Czy w takiej sytuacji musisz rezygnować ze smaku klasycznego, polskiego dania jakim są gołąbki? Oczywiście, że nie. Jak wspomnieliśmy wcześniej, gołąbki mają, to do siebie, że możemy do ich farszu włożyć, to co nam się podoba. Dlatego też poniżej prezentujemy propozycję na gołąbki wegetariańskie.

Składniki:

  •       1 szklanka ryżu bądź kaszy;
  •       1 główka kapusty;
  •       1 cebula;
  •       1 starta marchew;
  •       1 posiekana czerwona papryka;
  •       2 ząbki czosnku (wyciśnięte);
  •       1 puszka pomidorów;
  •       2 łyżki koncentratu z pomidorów;
  •       2 łyżki oliwy;
  •       Przyprawy według własnego uznania;

Przygotowanie:

  •       Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni;
  •       Główkę kapusty zanurzamy w garnku z gotującą się wodą na około 10 minut, czyli do momentu, kiedy liście staną się miękkie;
  •       W garnku grzejemy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy cebule i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy między innymi marchew, paprykę, czosnek i smażymy przez kilka minut, do momentu aż warzywa zmiękną;
  •       Dodajemy ryż do warzyw i mieszamy wszystko ze sobą, doprawiamy według naszego własnego uznania;
  •       Farsz nakładamy na środek liścia kapusty, dokładnie rolujemy, a tak przygotowane gołąbki wkładamy do żaroodpornego naczynia;
  •       Do rozgrzanej oliwy z oliwek dodajemy pomidory krojone wraz z koncentratem oraz bulionem warzywnym;
  •       Gołąbki zalewamy sosem pomidorowym;

Tak przygotowane gołąbki możesz podać na wiele różnych sposobów. Z pewnością przypadną one do gustu nie tylko tym gościom, którzy są smakoszami kuchni wegetariańskiej. Oczywiście, warto zauważyć, że istnieje wiele naprawdę różnych przepisów na gołąbki, gdybyśmy chcieli opisać je wszystkie, to musielibyśmy stworzyć co najmniej kilkanaście tekstów na ten temat. Tak naprawdę w kwestii gołąbków ogranicza nas tylko jedna rzecz, czyli nasza własna inwencja. Możemy bowiem stworzyć np. pieczone gołąbki na bazie sosu miodowego lub musztardowego, dobrym pomysłem może być także wariant z soczewicą i grzybami. Popularne również są tak zwane gołąbki bez zawijania, podawane bezpośrednio z patelni. W przypadku takich gołąbków po prostu układamy warstwę kapusty w żaroodpornym naczyniu i bezpośrednio na nią nakładamy farsz. Ortodoksyjni fani gołąbków często jednak twierdzą, że to nie jest to samo co klasyka. Nic bardziej mylnego, smak gołąbków bez zawijania nadal jest iście doskonały.

Gołąbki w restauracji – fantastyczny pomysł na klasyczny, polski obiad

Gołąbki często są daniem, które znajdziemy zarówno w barach mlecznych jak i w luksusowych restauracjach, nastawionych na regionalne potrawy. Jeżeli interesuje Was kuchnia polska w Warszawie, to dobrym pomysłem może być nasza restauracja Na Skrajnej, która zlokalizowana jest  Ząbkach, nieopodal Warszawy. Maksymą restauracji jest tradycyjna kuchnia polska, więc każdy wielbiciel tradycji kraju znad Wisły, będzie z pewnością zadowolony.

Podsumowując, gołąbki są bardzo istotną dla polskiej tradycji potrawą, która nie bez powodu zdobyła uznanie smakoszy na całym świecie. A my sami, powinniśmy zawsze pamiętać o tym, żeby pielęgnować polską tradycję i kulturę, również w kuchni. W tym natłoku kebabów, fast foodów czy azjatkach restauracji, często zapominamy o tym co gotowały nasze babcie i prababcie. Nie możemy zapominać o tym skąd pochodzimy i na jakim jedzeniu byliśmy chowani.